ویزای شینگن
نام قرارداد شینگن Schengen از دهکدهای به همین نام در لوکزامبورگ گرفته شده است. این دهکده در مرز کشور لوکزامبورگ با آلمان و فرانسه است. حوزه شینگن (Schengen Zone) که در وبسایت schengenvisainfo.com از آن با عنوان بزرگترین منطقه بدون نیاز به پاسپورت جهان یاد شده است. در سال 1985 در کشور لوکزامبورگ طی یک قرارداد بینالمللی، 27 کشور اروپایی که شامل 22 کشور عضو اتحادیه اروپا (EU) و 4 کشور عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) و با مساحت 4.312.000 کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 420 میلیون نفر را در بر گرفته است امضا شد. بر طبق این قرارداد مسافران کشورهای هم پیمان میتوانند بدون داشتن ویزا به داخل سایر کشورهای حوزه شینگن سفر کنند. همچنین شهروندانی که دارای تابعیت، پاسپورت حوزه شینگن و یا کارت اقامت شینگن هستند این امکان را دارند که بدون نیاز به ویزا و به صورت آزادانه در کشورهای این حوزه سفر کنند. لازم به دکر است که کشورهای حوزه شینگن دارای قوانین مبارزه با جرم و جنایت، سیستم قضایی، پلیس و شرایط کنترل مرزهای خارجی مشترک هستند.
ویزای شینگن برای کشورهای زیر می باشد:
اتریش، مجارستان، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، هلند، اسلوونی، ایسلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسپانیا، سوئد، سوئیس، مالت، ایتالیا، لتونی، لیختناشتاین، کرواسی، لیتوانی و لوکزامبورگ.
از کشورهای اروپایی در حال حاضر کشورهایی نظیر رومانی، بلغارستان، ایرلند، کرواسی و قبرس متلق به حوزه شینگن نمی باشند و ممکن است در آینده به این حوزه اضافه شوند.
انواع ویزای شینگن
هدف سفر به حوزه شینگن نوع ویزای آن را تعیین میکند. هر کدام از ویزاهای شینگن دارای اعتبار متفاوتی هستند و تعیینکننده نحوه و شرایط ورود اشخاص به یک یا چند کشور در این منطقه خواهند بود. ویزاهای شینگن عبارتند از:
ویزای نوع A (Airport Transit Visa)
ویزای نوع B (Transit Visa)
ویزای نوع C (Short-Stay Visa)
ویزای نوع D (Long-Stay Visa)
ویزای نوع A (Airport Transit Visa)
این ویزا، در واقع ویزای ترانزیت فرودگاهی است. افراد با داشتن این ویزا میتواند به منطقه شینگن سفر کنند اما اجازه خروج از فرودگاه را ندارند. در واقع این ویزا برای کسی مناسب است که مبدا و مقصد سفرش در حوزه شینگن نیست و فقط میخواهد پرواز خود را تعویض کند.
افرادی که شرایط زیر را داشته باشند برای دریافت ویزای ترانزیت فرودگاهی نیازی ندارند:
دیپلمات ها، سیاستمداران و دارندگان پاسپورت خدماتی
افراد دارای کارت سبز (Green Card)
دارندگان کارت اقامت کشورهای اتحادیه اروپا و ایالات متحده آمریکا
دارندگان ویزاهای نوع C دوبار ورود و مولتی*
* افرادی که ویزای نوع C را دارند دریافت ویزای ترانزیت لازم نیست اما برخی کشورها در این رابطه دارای قوانین ویژه خود هستند.
ویزای نوع B (Transit Visa)
این ویزا برای سفرهای کمتر از 5 روز است و شخص باید پس از آن کشور را ترک کند. در واقع ویزای نوع B شکل دیگری از ویزای شینگن ترانزیت است که به افراد اجازه میدهد تا 5 روز از طریق قطار یا خودرو از چند کشور حوزه شینگن عبور کرده و به کشوری در خارج از این منطقه بروند.
ویزای نوع C (Short-Stay Visa)
شخصی که این نوع ویزا را دارد میتواند به مدت 90 روز در یک بازه 180روزه در منطقه شینگن رفت وآمد کند. این ویزا میتواند شرایط مانند 1 بار ورود، 2 بار ورود یا چند بار ورود باشد. این ویزا یک مجوز کوتاه مدت برای سفر به حوزه شینگن است و به افراد اجازه می دهد که به اندازه مدت زمان اعتبار ویزا برای مواردی مثل رویدادهای فرهنگی و ورزشی و گردشگری و بازدید از اقوام در کشورهای عضو اتحادیه شینگن اقامت داشته باشند.
این نوع از ویزای شینگن با توجه به اهداف سفر و شرایط متقاضی به 3 دسته زیر تقسیم بندی میشود:
ویزای سینگل شینگن یا ویزای یک بار ورود (single-entry visa)
ویزای شینگن دوبار ورود که به ندرت صادر میشود. (dual-entry visa)
ویزای شینگن مالتیپل یا چند بار ورود (multiple-entry visa)
ویزای سینگل شینگن یا ویزای یک بار ورود (single-entry visa)
ویزای شینگن تنها برای یک بار ورود به یکی از کشورهای حوزه شینگن معتبر است و پس از خروج از حوزه شینگن، اعتبار این ویزا صرف نظر از مدت زمان اعتبار باقی مانده آن منقضی میشود.
ویزای سینگل شینگن دوبار ورود که به ندرت صادر میشود. (double-entry visa)
ویزای دوبار ورود شینگن شباهت زیادی با ویزای یک بار ورود دارد و تفاوت آنها این است که شخص این اجازه را دارد تا در بازه زمانی 180 روزه و تا پایان اعتبار ویزای خود یک بار از حوزه شینگن خارج و در مجموع 2 بار به حوزه شینگن وارد و خارج شود.
ویزای شینگن مالتیپل یا چند بار ورود (multiple-entry visa)
ویزای مولتی شینگن افراد اجازه میدهد تا به دفعات نامحدود وارد یک یا چند کشور حوزه شینگن شده و خارج شود. تنها محدودیت ویزای شینگن مولتی به اعتبار زمانی است. این ویزا به افراد اجازه ورود به حوزه شینگن را تا 90 روز به ازای هر 6 ماه از سال را میدهد. این قانون فارغ از اعتبار زمانی ویزای فرد است و باید شرایط 90 روز در 180 روز عایت شود. این محدودیت 90 روزه از زمان ورود به حوزه شینگن محاسبه و شروع می شود.
ویزای نوع D (Long-Stay Visa)
این ویزا برای افرادی است که قصد دارند اقامت های بلند مدت و بیش از 90 روز در حوزه شینگن داشته باشند. برای اقامت هایی که با هدف تحصیل، کار یا زندگی است می توان از ویزای نوع D استفاده کرد. این ویزا توسط کشورهای مقصد مستقیماً صادر میشود.
مدارک لازم برای دریافت ویزای شینگن
مدارک لازم برای دریافت ویزای شینگن با توجه به کشور مقصد و نوع ویزا (مانند ویزای کوتاه مدت یا بلند مدت) متفاوت است. اما معمولاً مدارک زیر برای درخواست ویزای شینگن مورد نیاز است:
فرم درخواست ویزا: باید فرم درخواست ویزا را به طور کامل و دقیق پر کنید. این فرم را میتوانید از وبسایت سفارت یا کنسولگری کشور مقصد دریافت کنید یا آنلاین پر کنید.
پاسپورت: پاسپورت با حداقل 6 ماه اعتبار بعد از پایان سفر به همراه دو صفحه خالی برای ویزای ورودی.
تصاویر پاسپورت: عکسهایی با ابعاد و مشخصات خاص که بر اساس دستورالعملهای سفارت یا کنسولگری است.
رزرو هتل یا اقامتگاه: تأییدیهای از رزرو هتل یا اقامتگاه برای مدت اقامت در کشور مقصد.
بلیطهای رفت و برگشت: نمایش بلیطهای رفت و برگشت یا ترجیحاً رزرو بلیطها.
بیمه سفر: بیمه سفر برای تأمین هزینههای درمانی و سایر موارد فوری در حین اقامت در کشور مقصد.
تأییدیه مالی: اثبات توانایی مالی برای تأمین هزینههای زندگی و مخارج مرتبط با سفر.
مدارک اضافی: ممکن است برخی از کشورها مدارک اضافی مثل دعوتنامه، سوابق کاری، مدارک تحصیلی و… را نیز بخواهند
هزینه ویزای شینگن
هزینه ویزای شینگن ثابت نیست. بهعنوان مثال هزینه ویزای شینگن برای کشورهای فرانسه، هلند، یونان و اسپانیا 300 یورو است. یا مثلا برای ایتالیا و آلمان 400 یورو است. مبالغ بالاتری نیز مانند 600 یورو وجود دارد که برای کشور لهستان است.
دلایل رد شدن ویزای شینگن
ریجکت یا رد شدن ویزای شینگن دلایل زیادی میتواند داشته باشد. موضوع ناراحت کننده جایی است که بعد از رد شدن ویزا وجود دارد این است که متقاضی حداقل تا 6 ماه بعد نمیتواند از هیچ سفارت اروپایی دیگری درخواست ویزای شینگن داشته باشد.
مهمترین دلایل رد شدن ویزای شینگن به شرح زیر است:
دعوتنامه نامعتبر
مدارک جعلی
پاسپورت نامعتبر
پاسپورتی که اعتبار کافی ندارد
پاسپورت آسیب دیده و مخدوش
هدف نامشخص و توضیحات ناکافی در مورد دلایل سفر
وجود سوابق فعالیتهای مجرمانه
ارائه گواهی تولد و یا ازدواج نامعتبر
تمکن مالی پایین
ناتوانی در ارائه مدارک اسکان نظیر رزرو هتل و یا اجاره نامه
ناتوانی در ارائه مدارک اسکان نظیر رزرو هتل و یا اجاره نامهبیمه نامه مسافرتی نامعتبر